Прості способи стати екологічно відповідальнішими: історії колег DataArt із різних країн

29 червня
Прості способи стати екологічно відповідальнішими: історії колег DataArt із різних країн
Якщо ви хочете стати екологічно відповідальними та знизити свій негативний вплив на навколишнє середовище, ви можете почати з невеликих простих дій. У рамках DataArt Eco Weeks наші колеги поділилися своїми історіями та досвідом, які, сподіваємось, допоможуть вам зробити перші кроки до екологічного способу життя.

РОМАН КОВАЛЕНКО, JS/RUBY DEV ІЗ ЛЮБЛІНА:

Особистий приклад — один із кращих способів поширення цінностей та ідей. У мене є пара друзів, які пропагують відповідальне споживання та безвідходне мислення, вони й надихнули мене приєднатись.

1. Перші кроки: проаналізуйте ваше сміття та скоротіть його кількість

Виходячи з особистого досвіду, я раджу проаналізувати сміття, яке ви генеруєте, оцінити, звідки його з'являється найбільше, та зосередитись саме на цих зонах. Я зрозумів, що третина всього мого сміття — це пластикові пляшки від води. Ще третина — одноразові стаканчики від кави та контейнери від їжі з доставки. Тому я купив фільтр для води, багаторазову пляшку й кухоль для кави, почав сам готувати каву та обіди, які упаковую в багаторазові контейнери. Лише кілька незначних змін звичок дозволили мені скоротити значну кількість відходів.

2. Купівельні звички

Закони ринкової економіки кажуть, що попит породжує пропозицію. Тому я вибираю продукти в упаковці, придатній для вторинної переробки, та намагаюсь максимально скоротити споживання пластику. Наприклад, купую кетчуп у скляній банці, кока-колу в жерстяних банках тощо. У більшості випадків можна знайти альтернативу пластиковій упаковці: металеву, скляну, паперову. Не використовую пластикові пакети, завжди ношу з собою багаторазові шоппери та сітки для продуктів. До речі, деякі фрукти й овочі взагалі не потрібно класти у пакети, наприклад, банани або великі помідори.

Лайфхак: якщо ви купуєте зелень у горщиках, після вживання залишки можна знову посадити. Просто закопайте їх у ґрунт — і зберіть другий урожай! До того ж, зелень у горщиках набагато довше залишається свіжою.

Eco images

3. В офісі

Щоб мінімізувати кількість сміття в офісі, я дотримуюсь декількох простих правил. Використовую свою кружку для чаю/кави/води — це дозволяє економити сотні одноразових стаканчиків щомісяця (тільки на одну людину!). Якщо потрібно щось надрукувати, в більшості випадків вибираю двосторонній друк або використовую другу сторону листа, на якому вже щось надруковано.

ЮРІЙ ЦИГАНЕНКО, SENIOR QA ІЗ ПЕТЕРБУРГА

Я сортую та віддаю на переробку сміття вдома, в офісі та на дачі. Під Пітером нерідко проїжджаю повз величезні звалища — сумна картина. Минулого року від колеги дізнався про щомісячні акції з роздільного збору відходів. Виявилось, активісти роблять те, що не подужали державні служби: збирають і вивозять на переробку різні сорти пластику, метал, тетрапак. Все це на ентузіазмі, бо вартість зібраної сировини не покриває вартість перевезення. За минулий рік у Пітері подекуди з'явилися спеціальні контейнери для пластику, скла — утилізація стала трохи легшою. Ці контейнери зараз виручають, адже акції припинено через пандемію.

1. Дім

Удома я окремо збираю те, що можна здати на переробку. Це викликає гаму емоцій у домочадців. Добре, що нас привчили збирати макулатуру ще зі шкільних років. Це вже давно звично. Біль з'являється зі збільшенням кількості сортів відходів для переробки:

  • Куди та як це складати?
  • Куди подіти те, що накопичується?
  • Як упаковувати для вивезення?

Все це можна вирішити, але це вимагає переорганізації простору кухні/їдальні. Знадобиться місце для кількох картонних коробок або однієї великої, яку потрібно буде розсортовувати перед вивезенням.

Роздільний збір пластику, особливо спочатку, породжує такі собі квести: відшукати, прочитати маркування з типом пластику (трикутничок у непримітному місці на дні збоку), щоб правильно об'єднати з іншими пластиками. Всю сім'ю можна підключити: “хто з нас розгледить”, “хто швидше знайде маркування”, “хто зможе без окулярів” і т. ін. Коли вдається організувати і, головне, вивезти — радісно.

2. Офіс

Особливо приємно було знайти підтримку в рідному офісі — адже масштаб того, що збирається, став у декілька разів більше, ніж удома. Знайшлися колеги-ентузіасти, готові попутно з офісу прихопити, наприклад, пластикові пляшки та донести їх до спеціального контейнера біля будинку. Контейнерів таких по місту, на жаль, мало. Проте достатньо кількох ентузіастів серед сотень колег, щоб день за днем ​​в утиль потрапляли пластик, скло.

Складніше виявилося з тетрапаком — упаковкою з-під соків, молока та ін. Тетрапак мало де приймають, а в офісі за день випивають кілька десятків літрів молока. Зате такі пакети добре плющаться, перед чим їх потрібно промити водою. У такому вигляді вони займають у багато разів менше місця, чекаючи вивезення на переробку.

3. Дача

На дачі — все розмаїття екотем, зокрема компост і використання дощової води. Гілки кущів і дерев залишаю просихати під навісом, а потім топлю ними грубку.

Залишки старих дерев'яних конструкцій розбираю. Дошки, брус повторно використовую в будівництві або ремонті, непридатне — у грубку. Метал — у металобрухт, навіть кожен цвях. Комусь це здається дивним, але в підсумку набираються кілограми іржавих цвяхів.

Eco images

Нерідко чую сумніви в доцільності дій з роздільного збору: чи варто це витрат води та часу на ополіскування. Питання, значиме для мене. Витрати води, на мій погляд, мінімальні. А витрачений час з лишком компенсують емоції від зробленого. Вдалося зібрати за собою — ок, допоміг близьким вивезти — супер, радості ще більше.

ОЛЯ ФРЕЙ, РЕДАКТОР ІЗ ЛЮБЛІНА

Я долучилась до філософії нульових відходів майже два роки тому, попередньо прочитавши пару книг, які зачіпають екологічні проблеми. Спершу я почала слідкувати за акаунтами деяких місцевих блогерів, які просувають цей підхід у Instagram, а потім, буквально відразу ж, сама зробила безліч крихітних кроків у напрямку екологічно відповідального стилю життя. Насправді зробити такі зміни не так вже і складно — ключовий принцип, що лежить в їхній основі: все одно краще робити хоч щось, ніж взагалі нічого! Отже, я маю декілька лайфхаків, які ви можете взяти на замітку, — випробуваних, перевірених і корисних на всі 100 %.

1. Скорочення, повторне використання, утилізація — три принципи для запам'ятовування

Я звертаюсь до цих ключових слів щоразу, коли збираюся щось викинути. Вони дають постійну роботу для моєї уяви: я припинила використовувати вологі серветки для прибирання, замінивши їх спеціально відведеними вологими махровими рушниками, старими простирадлами та віджилими футболками (бавовна підходить найкраще) — вони добре вбирають воду, їх можна прати в гарячій воді та використовувати знову і знову; скляні банки я повторно використовую як контейнери для ланчу та тару для зберігання борошна, горіхів, зерна і сипучих продуктів (з саморобними етикетками вони дуже мило виглядають у кухонній шафі). Це всього лише кілька прикладів. Дайте волю своїй уяві, і ви зрозумієте, яке задоволення та радість можна отримати, даючи речам друге життя!

2. Замисліться про свою косметику

Насамперед я уважно вивчила продукти на своєму туалетному столику. Здебільшого все зводилось до пластикової упаковки та сумнівних інгредієнтів усередині. Ось чому я вирішила використовувати мінімалістський і органічний підхід. Отже, зараз я керуюся трьома основними принципами:

  1. не використовувати в косметичних цілях нічого, що не можна було б (теоретично) з'їсти без серйозної шкоди;
  2. ретельно вибирати упаковку — наприклад, замість гелів для душу я користуюсь милом місцевого виробництва в картонній упаковці, відмовилась від рідких шампунів і кондиціонерів у пляшках, купуючи їх у твердому вигляді, використовую дезодорант із кокосової олії, глини та соди з ароматом натуральних ефірних олій;
  3. якщо пластикової упаковки ніяк не уникнути, уважно вивчати етикетки, перевіряючи, щоб матеріали легко перероблялись.

Іноді я сама роблю косметику собі на втіху. Звісно, це лише частково стосується продуктів для макіяжу, але тут ідеться саме про свідомий вибір. Додатковим бонусом такого підходу є значне зменшення кількості використовуваних косметичних засобів і, як наслідок, — легкість у подорожах із більш легкою валізою.

3. Відмова від напоїв у пляшках

Маю визнати, що я велика любителька газованої води. Я досить довго шукала прийнятне рішення, яке б позбавило мене від купи пластикових пляшок, що захаращують кухню. Таким рішенням стала покупка сифона з пляшкою багаторазового використання в комплекті. Звідтоді я насолоджуюсь газованою водопровідною водою, попрощавшись із магазинними напоями (за винятком дієтичної коли без цукру у скляних пляшках — досі іноді себе балую). Коли мені хочеться різноманітності, я додаю в газовану воду свіжий апельсин, лайм або скибочки лимона з м'ятою чи трав'яними настоянками.

4. Миючі засоби власного приготування

Немає нічого, що не можна відчистити содою, оцтом і лимоном, повірте мені! Вони можуть впоратися з плямами, залишками жиру та накипом. Чіткі рецепти приготування власних засобів для чищення легко знайти в інтернеті, а всі інгредієнти — в екологічно прийнятній упаковці. Ви можете купити величезний пакет соди, щоб вона завжди була під рукою і тим самим також зменшити кількість дрібного сміття.

5. Виберіть ідеальну пляшку для води та чашку для кави

Ідеться лише про вибір продукту, що відповідає вашим потребам, і розвиток звички. Я вибрала скляну пляшку для води з силіконовою кришкою (в комплекті також ішов забавний трикотажний чохол, який захищає пляшку від пошкоджень). Вона легка, її легко носити з собою, а завдяки прозорому склу легко перевірити, щоб вона була ретельно вимита. Те саме стосується і кавових філіжанок — вибір величезний: зі скла, переробленого пластику, з термофункцією або без неї. Я вибрала скляну чашку, бо мені не потрібно, щоб вона добре тримала тепло. Після того як вибір зроблено, вам потрібно лише звикнути брати свою чашку з собою. Повірте, ви самі переконаєтесь, що одноразові стаканчики не лише є зайвим сміттям, а й псують смак напою. Ще одна порада: якщо не готові брати з собою додаткові речі, постарайтесь менше купувати каву на винос і вибирайте кав'ярні, які пропонують одноразові стакани, що компостуються.

6. Зберігайте фрукти та овочі розумно

Я не використовую пластикову плівку для зберігання фруктів і овочів у холодильнику, тому придумала кращі способи для збереження свіжості продуктів. Наприклад, спаржу, зелений лук, кріп і багато іншого можна зберігати в холодильнику у скляних банках, наповнених водою, щоб зберегти їхні пружність і смак. Я також вирощую цибулю-порей і петрушку на підвіконні. Крім того, я намагаюсь використовувати свої фрукти та овочі цілком: додаю листя редису до супів, з обрізків моркви виходить хороший песто, зрізані стебла броколі ідеально підходять для супу-пюре, а з забутої картоплі й коренеплодів я роблю веганські псевдо-ньоки. Стручкову квасолю, наприклад, потрібно зрізати тільки з одного боку, а картопляні очистки можна запекти з олією та сіллю — вийдуть домашні чіпси. Таких кулінарних хитрощів безліч.

Eco images

МАРТА БОКОНЬ, HR-РЕКРУТЕР ІЗ ВРОЦЛАВА

Я дізналася про концепцію нульових відходів рік тому. Можливо, раніше я робила невеликі кроки зі скорочення споживання, але рік тому в мене стався справжній прорив у цьому напрямку. Переломним моментом стала моя подорож до Шрі-Ланки, де я була вражена кількістю сміття, що лежить на “райських пляжах” і плаває в Індійському океані. Разом з відходами океан викидає на пляжі тонни риби та інших морських істот, які гинуть у результаті антропогенного впливу. І все ж узбережжя Шрі-Ланки — крапля в морі у порівнянні з рештою світу. Саме тоді я зрозуміла, що ця проблема стосується не лише мене, а й усіх людей. Тому повернувшись додому, я вирішила зробити у своєму житті невеликі зміни.

1. Сортування сміття

Я сортую сміття відповідно до місцевих реалій, польських законів і розмірів моєї квартири. У Польщі ми розділяємо відходи на біологічні, пластик, метал, папір, скло та змішані відходи. На жаль, у мене не вистачає місця для розміщення чотирьох різних сміттєвих контейнерів, тому я вирішила купити двокамерний сміттєвий бак. Таким чином, я можу сортувати сміття на пластик і змішані відходи. Іноді я викидаю великі картонні коробки та скло (зазвичай після вечірки). Як бачите, не потрібно робити великих кроків — кожна зміна має бути розумною та адаптованою до нашої реальності.

2. Споживання води

Є кілька невеликих дій для зменшення споживання води, які можна легко реалізувати вдома. Я почала з ремонту кранів і змішувачів, що протікали. Потім я встановила аератор, який змішує воду з бульбашками повітря. Крім того, коли відвідую батьків, збираю дощову воду для поливу саду. При цьому не відмовляюсь від довгої розслаблюючій ванни, коли хочу відпочити — баланс є найголовнішим у зміні вашого способу життя.

3. Їжа

Я нічого не викидаю — це те, чого мене навчили батьки. Я купую продукти два-три рази на місяць, думаю двічі, коли хочу щось купити, складаю списки покупок. Крім того, маю деякі хитрощі, що дозволяють мені не викидати овочі та фрукти. Наприклад, я роблю банановий хліб з перестиглих бананів, а морква та яблука ідеально підходять для приготування соку (іноді я роблю печиво з морквяної макухи). Ви можете знайти багато таких креативних ідей в інтернеті.

4. Одяг

Я намагаюсь не викидати одяг або взуття. Якщо речі трохи зносились, я їх ремонтую самостійно або за допомогою швачки або шевця. Я люблю купувати вживані товари та отримую величезне задоволення, коли знаходжу щось дійсно гарне за хорошою ціною. Крім того, якщо якісь речі більше мені не підходять, я віддаю їх на благодійність.

ОЛЕНА ДЕНИСЕНКО, ТРЕВЕЛ-МЕНЕДЖЕР ІЗ ВОРОНЕЖА

Коли мене попросили описати мої екозвички, я почала перебирати їх і зрозуміла, що добре пам'ятаю, в який момент життя зародилася кожна. І очікувано — це був шлях від простого до більш складного. Ось вони у хронологічному порядку.

1. Бережи електроенергію

Тут все просто — дякую мамі й татові, з самого дитинства зі мною було правило “Виходиш із кімнати — вимкни світло”. Тут економія і бюджету, і ресурсів.

2. Бережи воду

Мені було 11–12 років, коли я побачила по телевізору коротку замальовку з “Вулиці Сезам” про рибку у ставку. Звідтоді я дбайливіше ставлюся до води: перекриваю її не тільки коли чищу зуби, але й коли не користуюся нею просто тут і зараз — намилюю голову, протираю плиту тощо.

3. Прибери сміття

І не лише за собою. Ніколи не могла спокійно дивитись на сміття у лісі або біля річки. Його не забере двірник. Надія тільки на тебе самого, інакше сміття пролежить там сотні років. Якщо я їду на вилазку або пікнік, завжди маю з собою пару рукавичок і зайвий сміттєвий пакет.

4. Геть одноразовий посуд

Обожнюю свою термокружку для кави та багаторазові пляшечки для води. Вони з'явились у мене, як тільки я влаштувалась у DataArt. Це дуже зручно! А для пікніка маю набір похідного посуду, якого вистачить не лише для себе, а і для друзів.

5. Геть вологі серветки

Це справжня чума, нарівні з паперовими стаканчиками, які насправді не на 100 % паперові. Вони лише створюють ілюзію безневинності та нешкідливості для навколишнього середовища. І, здавалося б, свідома людина може запросто без задньої думки викинути використану вологу серветку в лісі або змити в унітаз. І те, й інше буде маленькою екологічною катастрофою: вологі серветки виробляються з синтетичного матеріалу, вони не розкладаються у природі десятки років, а їхня еластичність виводить з ладу каналізаційне обладнання. У сучасному побуті вологі серветки здаються незамінними, але насправді в більшості випадків без особливих зусиль замінюються паперовими хусточками, тканинними ганчірками та/або водою.

6. Розділяй відходи

Скло, макулатура, метал, більшість видів пластику, батарейки та лампочки — усьому цьому не місце на звалищі. Це не сміття, це вторсировина. Знайдіть у своєму місті пункти прийому або волонтерські спільноти, які займаються роздільним збором, і почніть сортувати відходи. Попит народжує пропозицію, почнемо з себе, і з часом контейнери для роздільного збору з'являться в кожному дворі.

7. Зменшуй споживання

Це приходить само собою, як тільки починаєш сортувати відходи та усвідомлювати, наскільки багато ти їх виробляєш. Надзвичайно корисна практика для гаманця та фігури.

Купіть компактну екоторбу та беріть її з собою в магазин замість пакету. Зручно і практично. Надзвичайно містка, красива й витривала сумка. Можна нести на плечі. Одна сумка економить близько 400 пластикових пакетів на рік.

Екомішочки — обожнюю їх! Так приємно купувати в них фрукти, овочі, крупи та свіжий хліб. Ще рік тому продавці в нашому місті дивувались їм, тепер навіть компліменти чуєш рідше — усі звикли. А ви коли-небудь спостерігали, скільки фасувальних пакетів літає навколо смітників, висять на деревах, пливуть у річках?

Eco images

Багаторазові бахіли — це левел-ап! Але рішення про їх використання теж приходить само собою, коли намагаєшся мінімізувати споживання пластику, а при кожному відвідуванні фітнес-залу, салону краси або медичного закладу тебе просять одягнути одноразові бахіли.

8. Компостуй органіку

Тут я новачок. Взимку почала сушити на батареї очистки овочів, фруктів і при першій нагоді прикопувати їх у лісі під кущ або відвозити бабусі на дачу в компост. Влітку у квартирних умовах схему довелося трохи перебудувати, щоб не заводилися мушки, але загалом вважаю експеримент успішним. Відро під раковиною змінилося на зовсім компактне і ніколи не пахне. Органічні відходи на природі перетворюються на прекрасне добриво, а не виділяють парниковий газ на звалищі.

Ось такі мої екозвички. Зеленої богинею себе не вважаю, нульового споживання прагну, але об'єктивно розумію, що в існуючій реальності навряд зможу до нього прийти. Веганство теж не для мене, без кефіру, сиру та курячого стегенця я себе не уявляю (хоча від яловичини і свинини вже відмовляюся запросто). Тож все без фанатизму, маленькими кроками й обов'язково із задоволенням.

ОЛЕКСІЙ КУЖЕНТСЬКИЙ, SENIOR JAVA DEVELOPER І TEAM LEAD ІЗ ЛЮБЛІНА

Уже сім років мене не покидає така ідея:

1. Піти до лісу з друзями або родиною.

2. Готувати барбекю, пити улюблені напої та веселитись.

3. Зібрати жолуді.

4. Знайти інструкцію, як виростити вдома саджанці.

5. Ростити маленькі дуби, до того як вони стануть готовими до висадки в лісі.

6. Знайти на мапі, під час подорожі або прогулянки місце, де не вистачає дерев.

7. Поділитися саджанцями з прекрасними людьми, які піклуються про планету, люблять готувати барбекю та пити свої улюблені напої :)

8. Поїхати до цього місця з цими людьми — це може бути у вашому місті чи деінде.

9. Готувати барбекю, пити й веселитись.

10. Посадити молоді дуби та сфотографувати.

Профіт:

  • Дуби ростуть і формують якісний ґрунт. Пізніше, якщо все буде добре, виростуть сильні та красиві ліси. Це, сподіваюсь, дозволить нашим дітям і, можливо, нам легше дихати.
  • Тепер у ваших подорожах і пікніках ще більше сенсу, і ви можете пишатися собою.
  • Ви маєте більше нових знайомих і друзів, які піклуються про планету. Іноді людям потрібна причина, щоб познайомитись і бачитися частіше. Ось вона!
  • Щоразу, коли ви ділитеся саджанцями, ви збільшуєте кількість залучених людей. Ваше добре діло зростає як фінансова піраміда, працюючи за схожими принципами.
  • Якщо ідея стане популярною, ви можете призначити особливу дату, коли люди зустрічаються і разом роблять добрі справи.
  • Якщо ідея стане дуже популярною, у світі стане помітно більше дерев. Це може позитивно вплинути на глобальний стан навколишнього середовища.

11. За багато років... подивіться на фотографії, які ви зробили, саджаючи перші молоді дуби. Відправляйтесь у місця, щоб побачити ліс, який ви виростили, та зустрітися з тими, хто вам допоміг. Пишаєтесь і радійте своєму лісу, який допомагає рятувати планету.

До речі, мої перші маленькі дуби вже проросли.

Eco images

МИХАЙЛО СЕРДЮК, SENIOR TEAM LEAD ІЗ КИЄВА

Найгірше, що може зробити екоактивіст, — посваритися з людьми, які не ведуть такий спосіб життя. Засуджувати людей за те, що вони є недостатньо екологічно свідомими, — не лише безглуздо, а й токсично. Якщо ви тільки починаєте цікавитись темами екологічної сталості, пам'ятайте — кожна ваша дія є важливою. Пішли в магазин зі своїм красивим шоппером (або пакетом з минулого походу за продуктами) — круто! Замість того щоб узяти одноразовий стаканчик в кафе або на кухні офісу, прийшли зі своїм або попили кави на місці? Вогонь. Перефразовуючи класика, “екосвідомість — це сходи”. Для ресурсів планети краще, якщо вісім людей раз на тиждень не їстимуть м'яса, ніж якщо одна людина стане вегетаріанцем, а інші не змінять своїх звичок. Тому пам'ятайте, що кожна дія допомагає. А якщо вже ведете свідомий спосіб життя — майте терпіння ввічливо пояснити свою думку іншим. Так переможемо!