Допоможи планеті за 15 днів! Екочелендж DataArt і чекліст, з яким можна повторити досвід наших колег

18 червня
Допоможи планеті за 15 днів! Екочелендж DataArt і чекліст, з яким можна повторити досвід наших колег
Під час DataArt Eco Weeks ми запропонували колегам включитись у спеціальну програму: використовувати менше води, електроенергії та паперу, спробувати відмовитись від пластику та позбутися зайвих речей, правильно утилізувати сміття, навчитись готувати із залишків у холодильнику та придивитись до вегетаріанської дієти.

Всім, кому не байдужа доля нашої планети, пропонуємо перевірити силу волі, а заодно розібратися, які екоініціатіви даються вам відносно легко. Зручний чекліст із програмою на 15 днів можна скачати тут. А у статті ми ділимось цікавими прикладами виконаних завдань від колег.

Кожен день присвячено новій темі, у розкладі деяких днів ви знайдете і порожній рядок, куди можна вписати свій варіант завдання. Скористуйтеся фантазією, а якщо у вас вийде відмітити більше половини пунктів у розкладі — можете вважати, що екочелендж пройдено успішно.

1. ДЕНЬ ЗБЕРЕЖЕННЯ ВОДИ

Неекономне використання води може призвести до тяжких наслідків вже за нашого життя. Якщо кожна людина використовуватиме стільки ж води, скільки зараз, а населення Землі продовжить збільшуватись, до 2050-х років дві третини людей будуть страждати від нестачі чистої води. До речі, а ви знали, що вимикаючи воду під час чищення зубів, можна заощадити до 20 літрів на день?

Як ще можна економити воду?

  • Вимкніть воду, коли намилюєте руки, тіло або посуд.
  • Приймайте душ, а не ванну.
  • Використовуйте еконалаштування на пральній та посудомийній машинах.
  • Вибирайте економний режим зливу в туалеті.
  • Полагодьте крани, що протікають.

Юрій Циганенко, Senior QA з Петербурга, радить використовувати воду, що залишилась у ванні після купання маленької дитини, щоб прийняти ванну самому або вимити підлогу. Оля Фрей, редактор з Любліна, дотримується веганської дієти, а Олександра Томіліна, Middle Ruby Developer із Дніпра — флексітаріанської. Це переважно рослинна дієта, яка втім допускає вживання м'яса. Флексітаріанці прагнуть їсти якомога менше м'яса, але повністю не виключають його.

Оля Фрей: “Мій спосіб економії води — я на 90% веган (іноді я все ще їм сир у подорожі або в гостях, але це трапляється рідко). Дослідження показують, що для виробництва продуктів для веганської дієти використовується у п'ять разів менше води, ніж у тваринництві. Я не пропоную вам ставати веганами, але один-два веганські дні на тиждень теж відмінно спрацюють!”.

Деякі колеги приймають душ всього за 5 хвилин, включають посудомийну машину тільки максимально завантаженою та збирають дощову воду для поливу квітів і балконних міні-городів.

2. ДЕНЬ БЕЗ ПЛАСТИКУ

Про те, як довго розкладається пластик, як він шкодить тваринам, про величезні сміттєві плями в океані вже знають майже всі. Велику тихоокеанську сміттєву пляму вже називають новим материком. Її площа — 1,6 мільйона км², це втричі більше за площу Франції.

Звісно, не використовувати пластик узагалі вкрай складно, але скоротити його кількість під силу кожному.

  • Візьміть з собою в магазин тканинний шопер і не купуйте пакет на касі.
  • Купіть стильну пляшку для води.
  • Вибирайте паперову, картонну, скляну або металеву упаковку.
  • Замовте доставку їжі з закладу, який не використовує пластикові контейнери.
  • Відмовтеся від друку рахунків і чеків, де це можливо.

Ймовірно, ви запитаєте, до чого тут рахунки та чеки. Ті, хто сортує сміття, знають, що чеки потрібно сортувати разом із пластиком або здавати на високотемпературне спалювання. Чеки друкуються на термобумазі, покритій бісфенолом А — хімічною речовиною, яка використовується як затверджувач при виготовленні пластмаси. Бісфенол А не лише робить папір непридатним для переробки, а й шкодить здоров'ю людей і навколишньому середовищу.

Деякі з наших колег ходять у магазини з тканинними шоперами, мішечками для фруктів і овочів, контейнерами для м'яса, риби та готової їжі, носять із собою пляшки для води та чашки для кави, намагаються уникати пластикової упаковки. А ще купують тверді шампуні та мило, фільтрують воду замість замовлення води в бутлях, відмовляються від одноразових столових приладів і пластикової упаковки при доставці їжі.


image


Мішечки для продуктів Надії Смородіної, PR-менеджера з Риги

3. ДЕНЬ ОСВІТИ 1

Під час DataArt Eco Weeks ми провели декілька вебінарів. Ірина Миронова, співзасновник і голова компанії Zero Waste Lviv, розповіла, що можна зробити з непотрібними речами, та провела майстер-клас з вирощування мікрогріну. Дивіться вебінар "3Rs: Reduce. Reuse. Recycle" (англійською) та знаходьте корисні лайфхаки!

Виявилось, що деякі наші колеги вже вирощують вдома мікрогрін, а після вебінару їхні ряди поповнилися.


image


Мікрогрін дині й кавуна Тетяни Карачевцевої, HR-менеджера з Софії, та мікрогрін базиліка Майї Кожуренко, Sales-менеджера з Петербурга

4. ДЕНЬ ОСВІТИ 2

Другий вебінар, який ми пропонуємо подивитись, — "Recycle Your PC: Make Use of This Oldie Laptop You Have!" (англійською) від Міхала Урбановича, системного адміністратора DataArt із Вроцлаваа. Коли ваш черговий ноутбук застаріє, не поспішайте викидати його, поповнюючи електронні звалища. Міхал поділиться десятьма ідеями, як оновити девайс, щоб він працював довше, або дати йому друге життя. Наприклад, у ролі суперпотужного роутера або домашнього кінотеатру.

5. ДЕНЬ ЛІТНЬОГО ЕКО-ПРИБИРАННЯ

Якщо минулого літа, а тим більше три літа поспіль ви не носили якісь речі, ви навряд захочете вдягнути їх у майбутньому. Розберіть свій літній гардероб і відкладіть окремо те, про що встигли забути. Саме час виставити ці речі на продаж, подарувати або віддати у благодійний фонд. Нехай вони порадують тих, кому потрібні!

6. ДЕНЬ ПРАННЯ У ХОЛОДНІЙ ВОДІ

Використовуючи 30-градусний режим прання, можна заощадити до 90 % енергії та подовжити життя яскравих речей. Багато наших колег розповіли, що завжди використовують такий режим прання для одягу.

7. ДЕНЬ СКОРОЧЕННЯ ХАРЧОВИХ ВІДХОДІВ

Що поганого в тому, щоб викидати їжу? Щороку 1,3 мільярди тонн або третина всіх продуктів харчування опиняється на звалищах, де гниє, виділяючи метан і посилюючи парниковий ефект. Відповідно, третина величезної кількості ресурсів для виробництва їжі — води, енергії, землі та ін. — використовується даремно.

Що робити? Намагайтесь не викидати їжу.

  • Дотримуйтесь правил зберігання продуктів.
  • Готуйте із залишків у вашому холодильнику.
  • Перед походом до супермаркету складіть меню та список продуктів на тиждень і не купуйте зайвого.

Єлизавета Печковська, Strong Junior Marketing specialist із Петербурга, готує шарлотку із зіпсованих яблук, а зі шкірки робить яблучний оцет. Тетяна Карачевцева заморожує залишки фруктів і ягід, а потім варить з них компот. Якщо в холодильнику залишається зовсім небагато сиру, ковбаси й овочів, колеги готують з них піцу, а із залишків бананів роблять смузі та печуть печиво.

Ірина Коханчик, Middle QA Engineer зі Львова: “Щоб спекти бананове печиво, просто розімніть банан, змішайте з вівсяними пластівцями, медом та яйцем. Поставте печиво в духовку на 20 хвилин. Печиво можна зробити безглютеновим, використовуючи сертифікований овес без глютену (звичайний овес часто переробляється на підприємствах з переробки пшениці). Також можна додати родзинки, журавлину, бананові чіпси або горіхи”.


image image

Юлія Громцева, PR Manager з Петербурга: “Запіканка з простроченого сиру:

1. Відкрийте холодильник, знайдіть там дві упаковки простроченого сиру.
2. Знайдіть у морозилці ягоди, заморожені сто років тому (вау, вони ще живі!).
3. Додайте яйця, борошно, трохи цукру.
4. Поставте в духовку та запікайте до готовності”.

Оля Фрей: “Коли я знаходжу на кухні давно забуту картоплю та коренеплоди, я роблю веганські псевдо-ньокі. Це смачно й дуже просто. Я тушу картоплю та овочі, розминаю їх виделкою, змішую з борошном і меленими насінням льону (замість яйця). На 250 грамів овочів — 120 грамів борошна. З отриманого тіста формую невеликі пельмені, варю їх у підсоленій воді та подаю з оливковою олією, травами і спеціями”.


image image

 


Роман Коваленко, JS / Ruby Dev із Любліна: “Якщо ви купуєте зелень у горщиках, після вживання залишки можна знову посадити. Просто закопайте їх у грунт — і зберіть другий урожай! До того ж, зелень у горщиках набагато довше залишається свіжою”.

8. ДЕНЬ ДРУГОГО ЖИТТЯ РЕЧЕЙ

Багато що з речей, які ми збираємося викинути, можна використати повторно, відремонтувати, подарувати знайомим, яким вони потрібні, або віддати благодійним фондам. Так ми збільшуємо термін життя речей, позбавляємо себе (і знайомих) від покупки зайвого та робимо добро. Подумайте, що з речей ви вже готові викинути та як їх можна використати повторно.

Тетяна Карачевцева: “Я повторно використовую пластикові пляшки та контейнери для їжі, старими зубними щітками чищу ванну. Зі старих рушників і одягу роблю ганчірки для прибирання. Сумки й аксесуари, які більше не ношу, віддаю племінниці”.

9. ДЕНЬ КРАФТУ

З непотрібних речей і використаної упаковки можна змайструвати безліч корисних речей! Зі старих джинсів вийдуть чудові шорти або спідниця, пляшки від вина стануть вазами або свічниками, пластикові пляшки або пакети з тетрапаку від соку або молока — годівницями для птахів і т. ін. На дев’ятий день ми пропонуємо вам змайструвати щось на кшталт цього.

Олександра Глотова, Junior QA з Києва: “Ось що я зробила на одному з воркшопів. Мені подобається, що тут використано одноразові навушники з туристичного автобуса. Ці навушники підходять лише для цих автобусів. Виходить, що використовувати їх ще десь не можна, а в автобусах не використаєш свої власні. Навушники не переробляються, тож щодня тисячі просто викидають на смітник”.

Варвара Кюршунова, PR-менеджер з Петербурга: “Порожні пляшки знайдуться вдома у кожного. Ось що можна з них зробити”.


image image

 


10. ДЕНЬ ЕКОНОМІЇ ПАПЕРУ

Всі знають, що економія паперу зберігає дерева. Щоб використовувати його в меншому обсязі, не роздруковуйте те, що можна не роздруковувати: документи, які можна зберігати в електронному вигляді, квитки на концерти та поїзди, посадочні талони, підтвердження бронювання готелів. Сплачуйте рахунки та робіть банківські операції онлайн. Робіть нотатки в телефоні, ведіть щоденники в улюбленому текстовому редакторі, а списки задач — у зручному додатку. Відмовтесь від друку чеків, де тільки можна.

11. ВЕГЕТАРІАНСЬКИЙ ДЕНЬ

Цього дня на виробництво продуктів для вашого раціону у світі буде використано в п'ять разів менше води. А ви, швидше за все, відчуєте себе легше тк енергійніше. Хочете спробувати? Зверніть увагу на сайти з вегетаріанськими рецептами або меню на день від наших колег.

Меню на день від Тетяни Карачевцевої:

  • Яйця та тост з авокадо і сиром на сніданок.
  • Овочевий суп на обід.
  • Яблуко та банан протягом дня.
  • Паста з грибами та салат на вечерю.

Меню на день від Варвари Кюршунової:

  • Сніданок: яєчня з картопляним хлібом і бананово-кокосовий пудинг.
  • Обід: гречотто з грибами, пармезаном і шматочком пекоріно.
  • Вечеря: сир та рол із травами (фото немає, було занадто смачно).

image


12. ДЕНЬ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЕНЕРГІЇ

Теплоелектростанції використовують вугілля, газ, нафту та викидають вуглекислий газ у атмосферу. Атомні електростанції виробляють радіоактивні відходи, небезпечні для навколишнього середовища. Кожен з нас може скоротити кількість шкідливих викидів і використання невідновлюваних запасів копалин.

  • Вимикайте світло, коли виходите з кімнати.
  • Замініть лампи на більш енергоефективні.
  • Вимикніть або переведіть у сплячий режим комп'ютер, коли ви його не використовуєте — економте 40 Вт на день.
  • Вимкніть світло та всі електричні прилади на годину ввечері — чудовий час для вечері при свічках.

Наші колеги використовують енергозберігаючі лампи, вечеряють при свічках, а вдень намагаються обходитися сонячним світлом.


image


Лампи на сонячних батареях на балконі Романа Коваленка та вечеря при свічках у Майї Кожуренко

13. ДЕНЬ ОСВІТИ 3

У третій освітній день пропонуємо самостійно дізнатись щось нове про екологію. За попередні дні вам стало цікаво, скільки паперу можна зберегти, не друкуючи чеки в банкоматах і квитки на концерти? Або скільки літрів води використовується для виробництва одного кілограма м'яса? Або, може, ви хочете дізнатися про екоактивістів та їхні корисні винаходи на кшталт біорозкладного одноразового посуду? Just google it! Або подивіться документальне кіно в розділі Nature & Ecology на Netflix.

14. ДЕНЬ УТИЛІЗАЦІЇ СМІТТЯ

У розвинених країнах на вулицях стоять різні баки для різних видів сміття, а вдома сміття сортують у різні кошики або пакети. На жаль, це є не у всіх містах, де працюють і живуть наші колеги. Зате пункти прийому макулатури, скла, металу, деяких видів пластику, батарейок і лампочок є майже скрізь.

Дізнайтесь, які можливості для утилізації сміття є у вашому місті, та вирішіть, які перші прості кроки ви можете зробити на шляху до його екологічної утилізації.


image


Пакети для роздільного збору пластику + металу, скла та паперу Тетяни Карачевцевої

15. ДЕНЬ ПЛАНУВАННЯ

В останній день екочеленджу підведіть підсумки. Продивіться чекліст і порахуйте виконані завдання. Якщо вам вдалося зробити 50 % завдань або більше — челендж пройдено. Обов'язково похваліть себе — ви маєте повне право пишатися собою!

Не зупиняйтесь на цьому. Подумайте, які завдання можуть стати вашими новими звичками. Один вегетаріанський день на тиждень, економія води під час чищення зубів або прання, енергозберігаючі лампи або роздільний збір сміття? Здобувши навіть одну нову звичку, ви вже допомагатимете планеті та майбутнім поколінням. Успіхів!

  • Україна, Дніпро; Україна, Київ; Україна, Львів; Україна, Одеса; Україна, Харків; Україна, Херсон
    3 грудня
  • Україна, Дніпро; Україна, Київ; Україна, Львів; Україна, Одеса; Україна, Харків; Україна, Херсон
    Сьогодні